Mal:Sos-nb

Fra Wikinytt
Hopp til navigering Hopp til søk

Deltakelse[rediger]

Skriving[rediger]

Kan jeg være med?[rediger]

Ja, alle er hjertelig velkommen til å være med. Se Wikinytt:Velkommen-nb for hjelp til å komme i gang.

Hvordan kan jeg skrive en artikkel?[rediger]

Se Wikinytt:Skriv en artikkel. Denne siden er utgangspunktet for artikkelskriving i prosjektet.

Må jeg registrere meg?[rediger]

Du kan registrere deg, eller du kan redigere sider anonymt. Om man registrerer seg får man tilgang til flere funksjoner, som opplasting av bilder. Registreringen er gratis, anonym og tar bare noen sekunder.

Hvordan kan jeg snakke med andre brukere?[rediger]

Dersom du vil ha tak i en enkelt bruker, gå til brukerdiskusjonen deres, og legg igjen en melding. Neste gang de logger seg på Wikinytt, vil de kunne se at de har fått en ny melding. Er det en enkelt artikkel det gjelder, kan du også legge inn en melding på diskusjonssiden til artikkelen. Se ellers Wikinytt:Desken, som er det generelle diskusjonsforumet i Wikinytt.
Du kan signere innleggene dine på diskusjonssider automatisk med ~~~~, som gjør at brukernavn med lenke og tidspunkt blir vist.

Hvordan kan jeg legge inn bilde?[rediger]

For å laste opp bilder må du være innlogget. Velg «Last opp fil» i den nederste ruten i menyen til venstre. Hvis du vil legge bildet inn i en artikkel skriver du f.eks. [[Image:Bildenavn.jpg|right|Kort beskrivelse av bildet]].

Kategorier[rediger]

Hva er en kategori?[rediger]

Kategorier er en måte å samle artikler som har likt tema. Det fins vide kategorier på toppen og snevrere kategorier lenger nede. Hvilken kategorier en artikkel hører til i ser du nederst i artikkelen.

Hvordan kan jeg endre på en kategoriside?[rediger]

Du kan endre kategorisidene på samme måte som en vanlig artikkel, for eksempel kan du legge de inn i en overkategori ved å trykke på «Endre» og skrive inn for eksempel [[Kategori:Daglegliv]] og trykke «Lagre».
For å legge nye sider inn i en kategori går du inn på selve siden du ønsker å legge til, trykker «Endre» og skriver inn [[Kategori:Kategorinavn]] der.

Sletting av artikler[rediger]

Hvilke artikler blir slettet?[rediger]

Artikler som ikke hører til i en objektiv nyhetsportal, som reklame, oppdiktet informasjon, eller rett og slett tull. Ofte er det mulig å skrive artikkelen om slik at den blir saklig og informerende, og da er det ikke nødvendig å slette den. Tomme kategorier og artikler hører også som regel til i papirbøtten.

Hvordan kan jeg slette artikler?[rediger]

Trykk på «Endre» og skriv inn {{sletting|Årsak til at siden bør slettes}} og trykk på «Lagre». Artikkelen blir da listet opp i Kategori:Slett. Husk å skrive en kort setning om årsaken til at siden bør slettes. Hvis du ønsker å utdype kan du ta diskusjonssiden i bruk.

Om Wikinytt[rediger]

Hva betyr «wiki»?[rediger]

En wiki er en samling av sammenhengende internettsider som kan leses og endres av alle når som helst. For eksempel kan du endre på akkurat den her siden; trykk på «Endre» («Rediger») øverst på siden! Men prøv deg helst fram i Sandkassa først :-)
Ordet «wiki» kommer opprinnelig fra det hawaiiske uttrykket «wikiwiki», som betyr særdeles rask. Les mer i Wikipedia: wiki.

Hva er målet med Wikinytt?[rediger]

I en åpen nyhetsportal bygd i dugnad er det vanskelig å snakke om et eksakt mål, men det ligger en visjon til grunn for arbeidet:
(...)Målet vårt er å skape en fri nyhetskilde der, om vi klarer å bygge ned de digitale klasseskillene, alle mennesker kan ta del i å sette dagsorden gjennom sine egne rapporter om små og store hendelser(...)

Les mer i Wikinytt:Målsetning-nb

Når tid begynte Wikinytt?[rediger]

Den norskspråklige utgaven av Wikinytt ble åpnet den 11. januar 2006.
De første Wikinytt-versjonene var den engelske og den tyske versjonen, som ble startet på samme dag den 3. desember 2004.

Hvem eier Wikinytt?[rediger]

Eieren av tjenerne, domenenavnet og utformingen av sidene er den ideelle stiftelsen Wikimedia Foundation. Innholdet er gitt ut under en Creative Commons-lisens, så alle artiklene er derfor åpent og fritt tilgjengelig for allmenheten.