Dies i en alder av 82, den tidligere iranske presidenten Akbar Hashemi Rafsanjani

Fra Wikinytt
Hopp til: navigasjon, søk

Målform: Bokmål - Dato: 9. januar 2017 - Oppdater siden - Rediger artikkelen - Flere nyheter
Den tidligere presidenten i Iran, Akbar Hashemi Rafsanjani, døde på sykehus i Teheran, hovedstaden, etter et hjerteinfarkt. Den døde tidligere iranske presidenten fant sted på søndag kveld (08.01), men bare utgitt av statlig fjernsyn i morgentimene i dag. Han var 82.

Født i 1934, Rafsanjani studerte teologi i Qom . Han var en leder av den islamske revolusjon i 1979 som fant på plass i Iran, som styrtet sjahen å gjøre landet til en religiøs republikk. Han var den første til å okkupere i ni år, talen til den iranske parlamentet (Majlis) post-revolusjon. Rafsanjani ble også kåret til toppen representant for øverste leder Ayatollah Ruhollah Khomeini i styret for Høyesterett Defence faktisk øverstkommanderende for Irans væpnede styrker i 1988 til slutten av Iran krigen (den) -Iraque.

Ett år etter utløpet av Iran-Iraque krigen ble Rafsanjani president og ledet landet i etterkrigs reform gjennom implementering av en økonomisk liberalisering politikk, styrke og forbedre forholdet til naboland, blant annet arabisk, Vest- og Sentral-Asia nylig uavhengige av den tidligere Sovjetunionen . Rafsanjani ble valgt til en ny periode, og fungerte som president frem til 1997.

I 2005 Rafsanjani deltok i presidentvalget, men tapte til Mahmoud Ahmadinejad. Siden da ble han en av sine fremste kritikere. Rafsanjani sluttet med reformistene i 2009, da president motstander Ahmadinejad ble gjenvalgt blant beskyldninger om svindel og politisk vold. Vokterrådet sperret sitt kandidatur til president i 2013, siterer hans alder. Rafsanjani senere støttet den moderate Hassan Rouhani, som vant valget i 2013 Rouhani gjenvalg kandidat i mai i år.

Med hans død, mister moderat og reformistiske leiren en partisan innflytelse i den iranske politiske eliten. Den Rafsanjani begravelse er planlagt til tirsdag (10/1).

Kilder[rediger]