Hopp til innhold

Colombias regjering beskyldt for å hindre etterforskning om sine forbindelser med drapskvadroner

Fra Wikinytt

Målform: Bokmål - Dato: 17. oktober 2008 - Oppdater siden - Rediger artikkelen - Flere nyheter

CIA-kart over Colombia

Colombia: HRW beskylder den colombianske regjeringen for å forhindre etterforskning rundt presidentens og kongressmedlemmers forbindelser til høyreorienterte paramilitære styrker.

I en rapport kalt Breaking the Grip? Obstacles to Justice for Paramilitary Mafias in Colombia beskylder den amerikanske menneskerettighets organisasjonen Human Rights Watch (HRW) den colombianske regjeringen for å sabotere undersøkelser rundt presidentens og kongressmedlemmers forbindelser til Autodefensas Unidas de Colombia (AUC) og andre høyreorienterte paramilitære styrker.

I 2003 overgav 31 000 medlemmer av AUC seg mot garantier om beskyttelse mot utlevering og reduserte fengselsstraffer. De pågående undersøkelsene ble satt i gang etter avhør av disse fangene. Hittil har mer enn 60 av president Uribes politiske støttespillere kommet under misstanke, deriblant presidentens fetter.

Jose Miguel Vivanco, en av rapportens forfattere, sier at Colombias rettsinstitusjoner har gjort store fremskritt i etterforskningen rundt paramilitære styrker og deres mektige venner, men «Uribe-administrasjonen gjør stadig tiltak for å forhindre etterforskningen». Han legger til at internasjonalt press nå er essensielt for å forhindre at rettsapparatets arbeid ikke skal være forgjeves.
Blant eksemplene som nevnes i rapporten er utleveringen av 14 AUC-medlemmer til USA, hvor de ble fremstilt for narkotika-anklager, noe som forhindret videre avhør og førte til brudd i pågående undersøkelser. Reformforsøk har blitt blokkert, og medlemmene av høyesterett, som leder etterforskningen, har også blitt utsatt for grunnløse anklager fra myndighetene.

Talsmenn for myndighetene avfeier beskyldningene som latterlige, og sier rapporten fra HRW er «full av løgner».

BBCs korrespondent i Colombia, Jeremy McDermott, sier vanskelighetene med å avdekke sannheten bak de paramilitære gruppene kan være en av forklaringene på den oppblomstringen av en ny generasjon paramilitære styrker som ses i Colombia nå.

Relaterte nyheter

[rediger]

Kilder

[rediger]


Wikipedia
Wikipedia
Wikipedia har en artikkel om Colombia.